Fv. Anne Lise R. Arntsen, Hilde Borgfjord Kristiansen, og Michael Bucksath har et stort engasjement for grønne gleder.

Hageselskapet Ottersøy og omegn, og Michael Bucksath luker og planter for å heve den estetiske kvaliteten i uterommet.  

Det spirer og gror i det store blomsterbedet til hageselskapet, midt imellom bussholdeplassen og Spar-butikken på Ottersøy. Det lukter friskt av krydderurter som solbærsalvie, og humlene suser fornøyd.

– Først og fremst er det flott å se på, men det er også mye terapi i det å jobbe med jorda. Man kan være aldri så sliten, men å ta seg en tur i hagen gjør godt for hodet, sier Hilde Borgfjord Kristiansen fra hageselskapet.

Helt siden 1964 har laget sørget for forskjønning og trivselstiltak hvor det grønne spiller hovedrollen. Bedet på Ottersøy ble opprettet tilbake på 80-tallet. Opprinnelig var det plassert utenfor parkeringsplassen til butikken, men med trengsel og økt trafikk, ble det flyttet over veien i 1997. I år 2000 ble også tusenårstreet plantet her, og 20 år etter har asken blitt et frodig og voksent tre.

Planteglede til alle

Mange jordsekker, frøposer og flittige hender har vært i sving for å forskjønne selve hjertet av grenda, og hver 14 dag organiserer laget dugnad.

– Vi får en del skryt fra mange som synes det pynter opp. Butikksjefen Anders sponser oss også med gjødsel og jordsekker, og sist fikk vi hele 35 sekker med jord påspandert, sier Anne Lise Arntsen i hageselskapet fornøyd.

Bedet i Ottersøy stiller seg i rekken av gode tiltak som er gjennomført for å gi planteglede til alle. Laget stod i bresjen for å etablere Barnas hageselskap på landsplan, og har gjennom en årrekke lagt inn en enorm innsats for å bevare den sjeldne røde nøkkerosa som også prydet kommunevåpenet i Nærøy kommune. Hagelaget er også svært stolt over sansehagen de anla utenfor Nærøy bo- og behandlingssenter.

Gleden kommer fra det grønne, og for min del trenger jeg ikke å dra til Spania og nyte sol og varme, så lenge jeg kan se det spire og gro i hagen, observere insektene og høre fuglesangen.

Fra Tyskland til Nærøysund

Michael Bucksath kommer opprinnelig fra byen Emden i Nord-Tyskland. For noen år siden ønsket han og kona Almut å etablere seg på nytt, og vurderte både Frankrike og Vestlandet, før de fant selve drømmestedet i Nærøysund.

Nubdalseng gård driver de med utgangersau, dyrker bær og frukttrær til salgs, og om sommeren er det cafédrift i Kaffelåven. Michael er utdannet anleggsgartner og tilbyr gartnertjenester, hvor ca. 50 prosent er i regi av kommunen.

– Gleden kommer fra det grønne, og for min del trenger jeg ikke å dra til Spania og nyte sol og varme, så lenge jeg kan se det spire og gro i hagen, observere insektene og høre fuglesangen. Vi mennesker blir mer inspirert når vi har det grønt og frodig rundt oss, forteller Michael entusiastisk.

Tålmodighetsprøve med stor gevinst

Michael tilbyr en etterspurt kompetanse til regionen, og flere har åpnet øynene for hans håndverk og sans for å skape grønne uterom.

– Mange som anlegger hage vil gjerne ha det som på et postkort. Men realiteten er ikke like enkel. Man må ta høyde for faktorer som lys, skygge, vind og klima, samt områdets utforming. Det er viktig å være tålmodig, prøve seg frem, og se hvilke vekster som trives. Samtidig skal det være endring og liv i hagen, ikke bare i sommermånedene.

Grønne uterom, viktig for stedsutvikling

I byrommet og tettstedutviklingen, kan også det grønne ha stor verdi ifølge Michael.

– Planter har mange funksjoner. Eksempelvis er trær viktig for å gi ly til vind og fange opp støv, og blomster er viktig for pollinerere som bier og humler, sier Michael.

Namdalskysten Næringsforening er pådriver for prosjektet som skal skape en større bevissthet om forskjønning i uteområdene. Nærøysund kommune har bevilget 750 000 kroner til ekstra forskjønningstiltak i sommerhalvåret, men vi har alle et felles ansvar, og gjennom vår sommeraksjon ønsker vi å løfte fram jobben som gjøres av bedrifter, foreninger og ildsjeler for å skape trivsel,