Test
Utsikt mot Heilhornet og Helgeland fra Væremsnubben på Namdalskysten. Foto: Visit Namdalen
Utsikt mot Heilhornet og Helgeland fra Væremsnubben på Namdalskysten. Foto: Visit Namdalen

11 ting du må oppleve langs Namdalskysten

09.07.2021
Namdalskysten kan by på en storslagen natur, tusenvis av øyer og skjær, hvite sandstrender, ville fjell, et variert dyreliv, spennende aktiviteter og et godt vertskap. Her er noen gode tips på uforglemmelige opplevelser i sommer.

Kilde: Visit Namdalen
 

1: Utsikten fra Væremsnubben.

Væremsnubben 402 moh er et turmål med vakker utsikt over øyene i Vikna, Leka og Helgelandskysten på dager med klart vær. Rett og slett 360 grader med fantastisk natur, så langt øyet kan se. Turbeskrivelse Væremsnubben på visitnamdalen.com
 

2: En dagstur til Sør-Gjæslingan.

Fiskeværet Sør-Gjæslingan var i sin tid det største fiskeværet sør for Lofoten og er i dag et fredet fiskevær, tildelt «Olavsrosa» av Norsk Kulturarv. På sommeren kan man både dra på dagstur ut til fiskeværet og overnatte i vaskeekte rorbuer. Overnatting bookes gjennom Kystmuseet Rørvik.

 


3: Kjøreturen langs Skrøyvdalsvegen til Salsbruket.

Mellom Høylandet og Hofles er Skrøyvdalsvegen, en 57 km lang veistrekning med flere spennende opplevelser underveis. Den majestetiske Skrøyvstadfossen, Jettegrytene på Galtneset , Setran Opplevelsesgård og jakt og fiske med Utmarkscompagniet er bare noen opplevelser langs strekningen.
 

4: Fotomotivet Valøytind.

De som leter etter kule fotostopp og imponerende utsiktspunkter burde ta turen til Valøytind 135 moh. Fra Rørvik kjører du vestover mot Ytter-Vikna. Ved Austafjord tar du så av på Fv509 og kjører til veien slutter ved Valøya havn/molo. Parker der og følg godt merket sti til toppen. Kort tur på 2,2 km tur-retur, tidvis bratt. Valøytind har fantastisk utsikt og er en dramatisk liten tind som passer bra for fotointeresserte.
 

5: Smaken av kyst fra Gjerts Gourmet.

Lokal mat på Namdalskysten har lange tradisjoner og historier. Oppskriftene Gjerts Gourmet bruker er over 100 år gamle, nedarvet i flere generasjoner. Smak lutefisk av skrei, einerøkt røyefilet eller laks, varmrøkte røye eller laks, røkt hvalkjøtt og mye mer, alt etter sesong. På hjørnet i Kjøpmannsgata i Rørvik finner du Anne å Gjerts delikatessebutikk, med gode smaker fra hele kysten.
 

6: Øyhopping med kajakk.
Kajakk er et godt utgangspunkt for fantastiske naturopplevelser. 

Tusenvis av øyer, gjemte viker og idylliske sandstrender inviterer til aktiv ferie. Her kan du øyehoppe med kajakk både med og uten guide. Explore Ytre Namdal tilbyr alt fra introduksjonskurs til flerdagers padleekspedisjon, mens Folla Event tilbyr en rekke opplevelser i namdalsk natur for deg og din familie.
 

7: En sommerdag ved Ryumsjøen.

De hvite sandstrendene i Namdalen kan minne om strender i Nord-Norge med sine frodige omgivelser på land og storhavet i horisonten. Ved Ryumsjøen utenfor Rørvik kan man nyte late sommerdager i sola, grilling og bading.
 

8: Å få stor torsk eller kveite på kroken.

Havfiske er en populær ting å oppleve i Nærøysund. Her kan du leie båt, dra på fisketur med guide eller fiske fra land. Lokale kjentfolk vet hvor torsken og seien biter,  og hvor du fisker de største kveitene. Løvøen Gård tilbyr båtutleie til havfiske og har et variert utvalg av leiligheter med høy standard, i naturskjønne omgivelser med det beste Trøndelagskysten har å by på av fiske og fugleliv. Arve Moe Ramstad tilbyr gjennom selskapet Sjøsterk både sjøtaxi og opplevelser med havfiske. Han har vokst opp med en familie som har livnært seg av havet, og brenner for bærekraftig forvaltning av det norske naturlandskapet. Derfor finner han det utrolig givende å kunne gi flotte naturopplevelser gjennom Sjøsterk.
 

9: Landnámsvegen med sykkel.

På grunn av et nettverk av ferger og hurtigbåter i Nærøysund og omegn er området svært godt egnet til sykling og øyhopping med sykkel.  Turen mellom Rørvik og fiskeværet Abelvær kalles Landnámsvegen. Denne 37 km lange turen lar deg sykle gjennom vakker natur langs havet, forbi  hvite sandstrender, rorbuer og trønderlån. På veien kan du se Hundhammarfjellet, stoppe ved Sverdrup-bautaen eller lære om Ketilhaugen. Ta også et stopp ved den idylliske butikken og sommercaféen på Jettestuen ved Strandval Gård.  Dette er en virkelig nydelig sykkeltur!


 
10: Pubkveld på Nordøyan

«...der landet slutter og havet begynner!» Fiskeværet Nordøyan har dokumentert bosetting helt tilbake til 1521 og er et sjarmerende sted med mye historie. Nordøyan kan besøkes, brukes til styremøter, bursdager eller bryllup. Hver lørdag kl. 09.45 går hurtigbåten Fjord Viking fra Namsos, via Sør-Gjæslingan til Nordøyan. Her er det åpen butikk med alle rettigheter, kaffe, vaffel, diverse kioskvarer, samt kortreist og varm fiskekake på gaffel. 10. juli arrangeres det pubkveld på Nordøyan – et årlig høydepunkt. Vil du virkelig oppleve et sted «der ingen skulle tro at nokon kunne bu» så kan du også overnatte ved Nordøyan fyr.
 

11: Eventyret Leka.

Spennende aktiviteter og eventyrlig fiske? Eller sjelelig ro og sterke naturopplevelser. Da er Leka stedet for deg. Geologiøya Leka er en liten bit av Amerika i Norge. Her er det fantastisk geologi, turer og historie som må oppleves. Leka har vært bebodd i over 10.000 år. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge, og som ellers bare finnes på den Amerikanske siden av Atlanterhavet. Leka er en del av Trollfjell UNESCO Geopark og ble i 2010 kåret til Norges geologiske nasjonalmonument. Leka Brygge er et godt utgangspunkt for eventyrlige opplevelser på Sagaøya.

 

facebook

Siste nytt