Vindkraft, nett, Equinor og arbeidsplasser
Nærøysund og Leka tilhører nemlig ett av to områder i Norge som har strengere restriksjoner for tilknytning til strømnettet enn resten av Norge. Mens det ganske enkelt gis tilknytning på inntil 5 megawatt (MW) effekt de fleste steder i landet, er grensen 1 MW hos oss. Dette skyldes ganske enkelt gammel og for dårlig nettinfrastruktur. Vi er kjent med at deler av regionalnettet er i så dårlig forfatning at man ikke tør belaste det fullt ut, av frykt for at det skal kollapse.
Situasjonen er kritisk og betyr i praksis at ingen større næringslivsprosjekter kan realiseres i vår region før regionalnettet er forsterket.
Vekstregionen Nærøysund står allerede midt i ei nettkrise. Nettkrisa er kommet til Ytre Namdal flere år før kraftkrisen som Energiundersøkelsen vår fra 2022 spådde ville inntreffe i 2027. Spådommen kom som følge av en kartlegging av virksomhetenes energiforbruk, vekst- og investeringsplaner og behov for klimaomstilling.
På ti år fra 2011 økte strømforbruket i Nærøysund og Leka med 36 prosent. Det totale forbruket i 2021 tilsvarte 12.400 husstander, nesten tre ganger flere husstander enn det som er registrert i de to kommunene. Næringslivet brukte altså dobbelt så mye strøm som alle privathusholdningene til sammen. Det store strømforbruket utgjorde likevel bare 35 prosent av næringslivet totale energibruk. Hele 65% kom fra fossile energikilder, viste Energiundersøkelsen.
Om bedriftene våre fortsatt benytter 65% fossile energikilder i 2030, vil mange av bedriftene få vesentlig økte kostnader. Bare fra 2022 til 2024 økte CO2-avgiften på diesel med nærmere 30 prosent. Fram mot 2030 skal den CO2-avgiften ytterligere dobles. At store deler av næringslivet vårt er sterkt knyttet til en internasjonal sjømatnæring, der sterke markedskrefter tvinger fram krav om et lavere fotavtrykk fra matprodusentene, kan sette lokale arbeidsplasser i spill om vi ikke henger med. En overgang til fornybar energi er en forutsetning for fortsatt konkurransekraft for store deler av ytternamdalsk næringsliv.
I Norge blir fornybar energi tradisjonelt levert via strømnettet, og de mengdene strøm som mange av våre viktigste bedrifter trenger, kan ikke leveres på andre måter i dag. En oppgradering og forsterking av strømnettet ut hit er i dag eneste løsning for å trygge og skape arbeidsplasser. Heldigvis er vi velsignet med bedrifter som ønsker å investere i både eksisterende og ny verdiskaping.
Vi registrerer at Equinors planer om å elektrifisere Haltenbanken fra Nærøysund nå brukes mot nettutbygging fra Namsos til Nærøysund. Det er det samme nettet som vi trenger for å trygge og skape jobber til folket i Nærøysund, uavhengig av Eqiunors planer for Halten i 2030. Vi har bedrifter som ikke får den strømmen de trenger i dag, i 2024. Vi må ha bedre nett nå.
Ytre Namdal er ikke den eneste norske regionen som mangler nett. Over alt trengs det mer ren og fornybar energi. Det innmeldte behovet er så stort at hele Trøndelag og Norge vil mangle strøm om få år. Det produseres for lite fornybar energi lokalt, regionalt og nasjonalt.
Nettkrisa er her allerede. Kraftkrisa truer om kort tid. Nytt og bedre strømnett ut til oss hjelper ikke, om det ikke er strøm nok å sende.
Nærøysund er en av få norske kommuner der ny fornybar kraftproduksjon utredes. Det gir håp til bedriftene som venter på å få strømmen de trenger for å realisere planer om modernisering eller utvidelser. Våre politikere og myndigheter har nemlig gitt klar og tydelig beskjed om å prioritere nettutbygging dit det er ny energiproduksjon i enden. Uten realisering av Ytre Vikna 2.0, kan vi måtte vente lenger på at det dårlig og utdatert strømnett blir oppgradert. Det har flere av våre medlemsbedrifter ikke tid til.